Ангела Меркел
Ангела Меркел / Guliver/Getty Images
Християнсоциалният съюз (ХСС) побърза да отрече, че планира да сложи край на десетилетния си съюз с християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел, след като подобна информация се появи във фалшив профил в Twitter, предаде Ройтерс.

Заместник-председателят на парламентарната група на ХСС Ханс Михелбах определи информацията като "глупости" и подчерта, че партията иска да запази съюза си с християндемократите и да съхрани коалицията.

По-рано в профил в Twitter, претендиращ, че принадлежи на германската медия "Хесишер рундфунк", беше публикувана информация, че вътрешният министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер е обявил край на съюза във вътрешно съобщение. Малко по-късно медията потвърди, че профилът е фалшив.

Меркел: Не „ос на желаещите“, а ЕС като общност трябва да охранява границите си

Някои медии в Германия за кратко се хванаха на информацията, публикувана във фалшивия профил, според която премиерът на провинция Хесен Фолкер Буфие от Християндемократическия съюз (ХДС) заявил във вътрешен имейл, че Зеехофер слагал край на съюза между ХСС и консерваторите на Меркел, посочва Асошиейтед прес.

Министър на Меркел отложи представяне на план за имиграционна политика

Според говорителя на Меркел Щефен Зайберт има признаци, че съобщението в Twitter всъщност е дошло от автор от сатиричното списание "Титаник".

Подразделението на ХДС в Хесен потвърди, че информацията е фалшива.

Меркел продължава да е убедена, че е необходимо европейско решение по бежанския въпрос, който разделя нейните консерватори, заяви правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

Меркел и Зеехофер
Меркел и Зеехофер Guliver/Getty Images


Искат разследване на миграционната политика на Меркел


Разногласието между нейните християндемократи и баварските им съюзници от ХСС заплашва бъдещето на управляващата й коалиция в момент, когато разделението в Европа по въпроса с мигрантите също достига връхна точка.
БТА