/ Gulliver/Getty Images
Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли предложението на австрийския канцлер Себастиан Курц защитата на границите на Европейския съюз от нелегални мигранти да се извършва от "ос на желаещите" с участието на Германия, Австрия и Италия, предаде ДПА.
 
"Необходими са много такива форми на сътрудничество, не само тази, ако искаме да намерим единодушно европейско решение за нелегалната миграция", заяви днес Меркел.
 
Курц, който е сред най-големите критици на решението на Меркел да отвори през 2015 г. границите на Германия за стотици хиляди кандидати за убежище, направи това предложение по-рано на среща в Берлин с вътрешния министър Хорст Зеехофер. Зеехофер, който е от баварския Християнсоциален съюз (ХСС), нееднократно е критикувал Меркел за миграционната й политика. След срещата Курц каза, че двамата със Зеехофер са се съгласили, че е необходимо укрепване на Фронтекс, европейската агенция за охрана на границите на ЕС.
 

Gulliver/Getty Images


Предвид границата си с Австрия през 2015 г. Бавария пое голяма част от наплива на мигранти, отбеляза ДПА. Меркел подчерта, че подходът към въпроса за миграцията е "решаващ тест" за бъдещето на кохезията в Европа, предаде АФП.
 
Незабавната реакция на Меркел е израз на нейното опасение, че едностранно решение относно границата на Германия би подкопало солидарността в ЕС и би създало проблеми в Австрия, която ще трябва да поеме отговорността за повечето от мигрантите, на които е отказано убежище, отбелязва ДПА. Вместо това германският канцлер желае да бъде разработен общоевропейски план на срещата на върха на ЕС по-късно този месец.
 

Gulliver/Getty Images


Вчера Себастиан Курц се срещна с Ангела Меркел, след което декларира, че няма да се меси във вътрешните работи на Германия.
БТА