Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Крайнодясната "Алтернатива за Германия" призова за парламентарно разследване на миграционната политика на канцлера Ангела Меркел след скандала за неправомерно предоставяне на убежище по време на наплива от над 1,6 млн. мигранти преди 2 г., предаде Ройтерс.

Вълната от мигранти, много от които мюсюлмани, бягащи от конфликта в Близкия изток, породи безпокойство за сигурността и интеграцията и помогна на антиимигрантската партия за пръв път да влезе в националния парламент на изборите през септември, припомня агенцията.

Меркел: Ислямът е част от Германия!

Федералната служба на Германия за миграцията и бежанците е в центъра на скандал, който избухна, след като вътрешна проверка на 4568 решения по молби за убежище установи, че клонът й в Бремен редовно и съзнателно е пренебергвал юридическите регулации и вътрешните правила.

Германски министър: Ислямът не е част от страната ни, но мюсюлманите са

Днес парламентарната група на Алтернатива за Германия внесе предложение за създаване на анкетна комисия, за което е необходима подкрепата на 25 процента от депутатите. Партийният лидер Александър Гауланд заяви, че ще лобира сред другите партии, за да получи подкрепата им. Те обикновено отказват да работят заедно с Алтернативата, но либералните Свободни демократи също са призовали анкетна комисия да разследва скандала. Двете партии заедно няма да имат достатъчно гласове, но Гауланд заяви, че се надява консерваторите от Християнсоциалния съюз, партията-съюзник на Християндемократическия съюз на Меркел, да подкрепят предложението.


Бежанците, които злоупотребяват с добрината на Германия

Ангела Меркел
Guliver/Getty Images, архив

Алтернативата бе призовала за комисия, която да разследва Меркел заради бежанската й политика по време на предизборната си кампания през 2017 г., което й помогна "да открадне" гласове от недоволните консерватори.

Заместник-председателката на парламентарната група на партията Беатрикс фон Щорх днес напомни за крилатата фраза "Wir schaffen das" (Можем да се справим"), която Меркел използва в разгара на бежанската криза през 2015 г., като заяви: "Примерът със скандала Бремен показва, че не можем да се справим. Федералната служба не може да се справи. Беше невъзможно тогава и няма да е възможно и в бъдеще".

Германия и заблудите за бежанците: Не у всеки сириец дреме един бъдещ Стив Джобс

Консерваторите се опасяват, че скандалът може да увеличи подкрепата за Алтернативата на регионалните избори в Бавария през октомври. В опит да докаже, че е твърд относно миграцията, министърът на вътрешните работи и лидер на баварските консерватори (ХСС) Хорст Зеехофер забрани на бременския клон да взима решения по молбите за убежище.

В мотивите за предложението партията нарече скандала част от "по-широкия провал на правителството" в политиката за предоставяне на убежище и поиска да бъде разследвана правителствената политика от 2014 г. насам, правната основа за решението на правителството да отвори границите за мигранти през 2015 г., ефектът от бежанската вълна върху сигурността и социалната система и свързаните разходи.
БТА