Канцлерът Ангела Меркел в първата си реч пред Бундестага след преизбирането й за четвърти мандат
Канцлерът Ангела Меркел в първата си реч пред Бундестага след преизбирането й за четвърти мандат / БГНЕС
Меркел: Ислямът е част от Германия!
96711
Меркел: Ислямът е част от Германия!
  • Меркел: Ислямът е част от Германия!
Ислямът е част от Германия, заяви канцлерът Ангела Меркел в първата си реч пред Бундестага след преизбирането й за четвърти мандат. Тя уточни, че в момента в  страната живеят около 4,5 милиона мюсюлмани и тяхната религия вече е част от германското общество.
 
Преди броени дни Хорст Зеехофер, който встъпи в длъжност като федерален министър на вътрешните работи, заяви коренно противоположна позиция. Той е категоричен, че ислямът не е част от културата на Германия и че мюсюлманите трябва да живеят с германците, а не до или срещу тях.

Германски министър: Ислямът не е част от страната ни, но мюсюлманите са

Канцлерът Ангела Меркел в първата си реч пред Бундестага след преизбирането й за четвърти мандат
БГНЕС

Меркел призна, че дебатите за миграцията продължават да поляризират страната. По думите й Германия, която между 2015 и 2016 г. допусна на своя територия над 1 милион мигранти, може да се гордее със себе си. Тя допълни, че това е било извънредна хуманитарна ситуация, която не трябва да се повтаря. Германският канцлер призна, че споразумението с Турция от 2016 г. за ограничаване на миграцията има много противници, но даде да се разбере, че "винаги ще го защитава". Ислямът е част от германското общество, заяви в речта си Меркел.
 
"Очевидно е, че нашата страна носи отпечатъка на християнството и юдаизма. Вярно е обаче също, че с 4,5 млн. мюсюлмани, които живеят сред нас, тяхната религия -ислямът, също междувременно е станала част от Германия”, посочи Ангела Меркел.

Бежанците, които злоупотребяват с добрината на Германия

Канцлерът Ангела Меркел в първата си реч пред Бундестага след преизбирането й за четвърти мандат
БГНЕС


Преди дни председателят на баварския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер, който встъпи в длъжност като федерален министър на вътрешните работи изрази противоположно мнение: "Германия е белязана от християнството. Неделята, в която не се работи, християнските празници и ритуали като Великден, Петдесетница и Коледа са част от него. Разбира се, мюсюлманите, които живеят тук, принадлежат на Германия, но те трябва да живеят с нас, не до нас или срещу нас”
 
Повечето мигранти не желаят да се интегрират в европейското общество. От пристигналите бежанци едва пет процента се приспособяват, коментира по-рано пред Дарик  българката Елза Колев, която живее в Мюнхен от 40 години: "Проблемите са от голямата разлика. Просто сме много различни, ние не се разбираме помежду си. Те не ни приемат генерално, защото ние по техните разбирания по принцип не сме хора. Ние ги приемаме и не можем да разберем защо те ни се сърдят, че живеем различно от тях. След идването на чужденците животът ми се промени към повече страх за дъщеря ми, снаха ми или внучка ми".

Германия и заблудите за бежанците: Не у всеки сириец дреме един бъдещ Стив Джобс

Канцлерът Ангела Меркел в първата си реч пред Бундестага след преизбирането й за четвърти мандат
БГНЕС


През 2017 година в ЕС са били отчетени нови 650 000 мигранти, обяви Евростат. Основната част са от Сирия, Ирак и Афганистан. Всеки трети мигрант е потърсил убежище в Германия.
 
Политиката спрямо мигрантите оказа влияние и върху резултатите от парламентарните избори през октомври миналата година, когато откровено антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия” не само, че за първи път след Втората световна война влезе в парламента, но е и трета политическа сила.