/ БГНЕС
Заподозреният за нападението с хладно оръжие, извършено близо до старата редакция на сп. "Шарли ебдо" в Париж в петък, направи самопризнания, че истинското му име е Захир Хасан Махмуд и е роден в Пакистан през 1995 г., а не през 2002 година. Това заяви днес на пресконференция френският национален антитерористичен прокурор, цитиран от Франс прес.

Заподозреният първоначално твърдеше, че се казва Хасан Али и е роден през 2002 г. в Пакистан, като под тази самоличност се е ползвал от социална помощ за непълнолетни от пристигането си във Франция през 2018 година. След като му бе предявен пакистански документ, открит в телефона му и в който е посочен като Захир Хасан Махмуд, "той призна истинската си самоличност, и че е на 25 години", заяви прокурор Жан-Франсоа Рикар, който уточни, че заподозреният "е бил напълно неизвестен за разузнавателните служби".

Двама души са арестувани за нападението до бившата редакция на „Шарли Ебдо“

Пакистанецът, който рани двама души със сатър пред старата редакция на сатиричното списание, не е знаел, че изданието се е преместило на тайно място преди четири години и е искал да подпали офисите му, съобщи днес парижкият прокурор, цитиран от Ройтерс.

Прокурор Рикар заяви също, че мъжът е носил три бутилки леснозапалим разредител за боя "Уайт Спирит". Разкритието за фалшивата му самоличност дошло от снимка на паспорта му, която била открита в телефона му, показваща, че е на 25, а не на 18 години, както твърдеше по-рано.

Заподозреният е признал пред разследващите, че е гледал видеа от Пакистан за карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от "Шарли ебдо" през 2006 г. и отново публикувани тази година, каза прокурорът, цитиран от ДПА.

Мъжът казал на разследващите, че се бил разгневил и решил да си го изкара на "Шарли ебдо", но не знаел, че списанието се е преместило след нападението на 7 януари 2015 г., при което бяха убити 12 души.
БТА