Малко над 6800 са жертвите на войната в Сирия тази година
Малко над 6800 са жертвите на войната в Сирия тази година / Gulliver/Getty Images
Броят на убитите в Сирия тази година е най-малкият на годишна основа от началото на конфликта преди близо едно десетилетие, предаде Франс прес, като се позова на неправителствена мониторингова организация. Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи днес, че през 2020 г. войната в страната е взела повече от 6800 жертви, сред които над 1500 цивилни.

За сравнение миналата година в Сирия бяха убити повече от 10 хиляди души. Конфликтът взе най-много жертви през 2014 г. - 76 хиляди.

Тази година в Сирия са били убити над 1500 цивилни, сред които 231 непълнолетни, повече от 1500 сирийски войници, над 1000 проправителствени бойци - сирийци и чужденци, 1500 джихадисти, 537 от които от групировката "Ислямска държава", както и 172 човека от доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили.

Най-малкият брой жертви от началото на конфликта се обяснява с намалялата интензивност на сраженията, особено след постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Северозападна Сирия - последния бастион на бунтовниците и джихадистите в страната, както и с мерките за ограничаване на разпространението на новия коронавирус.

От началото на войната през март 2011 г. са загинали 387 хиляди души, сред които 117 хиляди цивилни, сочат данни на базираната във Великобритания неправителствена организация, която разполага с мрежа от информатори в Сирия.

Повече от половината от хората, живели в страната преди войната, са били принудени да напуснат дома си. По данни на ООН 6,7 милиона души са вътрешно разселени, а 5,5 милиона са потърсили убежище в чужбина.

Източник: БТА