/ pixabay.com
Повече от 600 пожарникари с помощта на 189 автомобила, противопожарни самолети, както и с помощта на местното население работят за гасенето на голям пожар в Португалия.

Големият пожар обхвана природен парк близо до курорта Кашкайш, западно от португалската столица Лисабон.

Както съобщава Ройтерс, пожарът е избухнал вчера в 17:00 часа местно време, в планински район, който е част от природния парк Синтра-Кашкайш, който обхваща площ от около 145 квадратни километра.

В едно от засегнатите от пожара села жителите на селото се опитали да попречат на пламъците да достигнат къщите, като гасили огъня с вода от кофа и с помощта на градински маркучи.

Според властите няма повредени къщи и няма данни за пострадали.
 

Данните на ЕС показват, че Португалия, която досега до голяма степен не е била засегната от горещата вълна, причинила големи материални щети в Южна Европа, обикновено е една от най-тежко засегнатите от пожарите страни в блока.

Екстремните климатични условия през юли предизвикаха рекордно високи температури в Китай, Съединените щати и много южноевропейски страни, както и горски пожари, недостиг на вода и увеличаване на болничните интервенции, свързани с топлинен удар. 
 
БГНЕС