Общо 27 900 души са участвали в антиправителствени протести във Франция вчера, от които 9000 в Париж, предадоха ДПА и ТАСС, цитирайки официални данни.

Това означава, че акцията, обявена от организаторите за "ултиматум на правителството", е имала по-скромни мащаби от протестите миналата седмица. На 13 април на френските улици излязоха 31 100 души, отбелязва ТАСС.

Над 30 000 „жълти жилетки“ демонстрираха във Франция (СНИМКИ)

Организаторите обаче съобщиха значително по-високи цифри от официалната статистика. Според тях в протестите вчера са участвали 101 125 души. Протестите в Париж бяха концентрирани предимно в източната част на френската столица. Стигна се сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи. Запалени бяха множество превозни средства.

БГНЕС

Протестиращите палеха огньове по време на шествието си, за да покажат на правителството, че възстановяването на катедралата "Нотр Дам" не е единственият проблем, който има нужда от решение. Полицията използва водни струи и сълзотворен газ, за да контролира радикалните елементи, но въпреки сблъсъците с маскирани протестиращи, протестите бяха предимно мирни, предаде АП.

21-ва събота на протести на „жълтите жилетки“ в цяла Франция

БГНЕС

При сблъсъците бяха ранени 14 полицаи и задържани 182 протестиращи, съобщава ТАСС. Протестите на "жълтите жилетки" се провеждат за 23-и пореден уикенд. Движението иска по-ниски данъци, по-високо заплащане и повече използване на механизмите на пряката, а не представителна, демокрация, припомня ДПА.
БТА