„Жълтите жилетки“ влязоха в сблъсъци с полицията в Париж

/ БГНЕС
Френските "жълти жилетки" влязоха в сблъсъци с полицията в района на Триумфалната арка в Париж в 18-ия пореден уикенд от демонстрации срещу президента Еманюел Макрон, предаде Асошиейтед прес.

„Жълтите жилетки“ блокираха движението на „Шанз Елизе“

Протестиращите хвърляха димки и други предмети по полицаите и започнаха да блъскат по стъклата на полицейски микробус. Служителите на реда съобщиха за 20 ареста.

Франс прес съобщи, че е имало и грабежи на магазини по "Шанз Елизе".

След намалелия брой на участниците в протестите през последните уикенди групите на "жълтите жилетки" организираха десетки митинги и шествия за днес в столицата и други градове.

Множество демонстрации с различни искания в цяла Франция

В социалните мрежи днешната акция е наречена "Акт-18 - Ултиматум - Цяла Франция в Париж". Един от лидерите на "жълтите жилетки" Ерик Друе, каза, коментирайки днешната акция, че очаква активизиране на протестите тази събота. Миналата седмица, на 9 март, според данни на вътрешното министерство в демонстрациите в цялата страна са се включили по-малко от 30 000 души. Това бе най-слабата активност на движението в цялата му история. В първия протест, на 17 ноември, участваха 282 000 души.
БТА