/ БГНЕС
Над 100 души загинаха в резултат на най-обилния снеговалеж в Пакистан през последния век, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че бедствието, предизвикано от суровите зимни условия, е задълбочило опасенията за влиянието на глобалното затопляне.

БГНЕС

Спасителите си проправят път през трудния терен и въпреки студените ветрове, за да издирят няколко десетки души, които може все още да са блокирани в северните хималайски долини.

Най-малко 57 загинали в Пакистан в паднали лавини

"Окончателният брой на жертвите може да е много по-голям, отколкото смятаме сега", каза говорителят на националната агенция за борба с бедствията Мухтар Ахмед, който потвърди смъртта на най-малко 106 човека след седмица на дъждове и снеговалеж.

БГНЕС

Най-силно засегнат е районът Нилум в контролираните от Пакистан части на Кашмир, където лавина отне живота на 76 души, каза началникът на местната спасителна служба Мохамед Ирфан.

Повече от 200 къщи понесоха щети, а стотици километри пътища в планината бяха засипани, което остави блокирани жителите на отдалечени селища. Летище в северния район Гилгит-Балтистан бе покрито с дълбока снежна покривка, което доведе до спиране на полетите.

БГНЕС

Пакистанският премиер Имран Хан замина за Кашмир, но хеликоптерът му трябваше да се върне заради силния вятър.

Животът бавно започна да се нормализира в пакистанската югозападна провинция Белуджистан, където загинаха най-малко 30 души.

БГНЕС

Метеоролозите съобщиха, че в северните долини снеговалежът е бил най-силният през последните 100 години, което според тях е сигнал за тревожното влиянието на климатичните промени, което Пакистан ще трябва да изпитва и в бъдеще.
БТА