/ iStock/Getty Images
Началникът на полицията на американския град Атланта Ерика Шийлдс подаде оставка, след като афроамериканец беше ранен при задържането си умря в болницата, заяви кметът Кийша Ланс Ботъмс, цитирана от Асошиейтед прес.

"Тя реши да напусне поста началник на полицията", заяви Ланс Ботъмс, добавяйки, че е приела оставката. Тя подчерта, че не смята за оправдано използването на огнестрелно оръжие в този случай и поиска незабавното уволнение на полицая, стрелял по 27-годишния Рейшард Брукс в петък вечерта.

След смъртта на Джордж Флойд: Изборът на чернокожа жена за кандидат-вицепрезидент изглежда задължителен за Джо Байдън

Според Бюрото за разследване на щата Джорджия, което разследва случая, полицаите отговорили на сигнал, че мъж спи зад волана на автомобил, който пречи на другите коли да се приближат до гишето на ресторант за бързо хранене, от което шофьорите могат да купуват храна, без да напускат превозните средства.

Полицаите установили, че заспалият е в нетрезво състояние и опитали да го арестуват, но Брукс оказал съпротива и отнел тейзъра на един от тях. След това той го насочил към полицай, който стрелял по него.

В САЩ полицай се става за 19 седмици

В болницата е оказана медицинска помощ и на един от полицаите.

Около 150 души протестираха днес пред ресторанта, където се е случил инцидентът.
БТА