/ iStock/Getty Images
19 седмици - толкова продължава средно обучението на един американски полицай. А да се научиш да стреляш е най-важният урок по време на полицейското обучение. Върховен приоритет е именно сигурността на полицаите.

Но има сериозни различия, тъй като 18-те хиляди полицейски служби в страната действат до голяма степен автономно. Така например в Калифорния бъдещите полицаи прекарват в академията 32 седмици, докато в Индиана може да бъдеш назначен и без каквото и да било обучение, стига в течение на първата година да наваксаш съответните курсове. Вижте коментара на Deutsche Welle:

Най-важното

Още от първия ден на обучението акцентът е най-вече върху приложението на огнестрелно оръжие. Именно сигурността на полицаите е върховна цел на обучението - поради простата причина, че заради либералните закони за притежаване на оръжие в повечето щати, полицаите винаги трябва да са подготвени за ситуация, в която са изправени лице в лице с въоръжен човек. Затова на гражданите се препоръчва дори и при най-обикновена пътна проверка да са максимално сдържани и да не правят резки движения.

Освен това американските полицаи имат много повече свободи, отколкото германските например. Обездвижването на заподозрян с колене на врата - причината за смъртта на Джордж Флойд, е забранено почти навсякъде в Европа. И докато в една Германия например полицаите използват огнестрелно оръжие само като крайна мярка, в САЩ това е разрешено винаги, когато на полицейските служители им изглежда уместно.

В това отношение полицаите разчитат на защитата, която им осигурява Върховният съд: те разполагат с т.нар. „квалифициран имунитет“, който ги предпазва от юридически последствия, стига по време на служба да не са нарушили закони или конституционни права.

Вижте историята на Марио, станал Полицай на годината в САЩ (ВИДЕО)

"Като в Латинска Америка"

Поради всичко това Пол Хиршфелд от университета в Ню Джърси сравнява полицейската работа в САЩ по-скоро с тази в Латинска Америка, отколкото в Европа. Сред изброените от него паралели са голямото неравенство в страната, относителната автономия на полицейските служби и радикализацията на полицейските служители.

Хиршфелд вижда и още един паралел - бойното снаряжение на полицаите, което през 2015 бившият президент Барак Обама искаше да ограничи. През 2017 обаче неговият наследник Доналд Тръмп отмени този декрет под натиска на полицейските синдикати.
Deutsche Welle