/ iStock/Getty Images
Полската гранична охрана заяви, че две големи групи мигранти са се опитали със сила да влязат в Полша през границата ѝ с Беларус, предаде ДПА, като се позова на Полската агенция по печата ПАП.

Според граничната охрана двете групи, наброяващи съответно 90 и 130 човека, са се опитали да проникнат незаконно на полска територия през уикенда.

Опитът им за влизане в Полша е бил предотвратен благодарение на бързата намеса на граничарите и на войници от полската армия, каза говорителката на граничната охрана Анна Михалска. Службата публикува видеозапис на случая в Twitter. Полската гранична охрана е регистрирала над 2000 опита за незаконно преминаване на границата откъм Беларус през уикенда, заяви говорителката. Само в събота са били отчетени рекордните над 700 опита.

Поради това се предвижда на границата да бъдат изпратени още войници. В момента там са разположени 2500 военни, каза Михалска.

Полша обвинява беларуските власти, че организирано довеждат бежанци от кризисни региони до външната граница на Европейския съюз.

В края на май беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че страната му вече няма да спира мигрантите да пътуват към ЕС, реагирайки по този начин на западните санкции срещу Минск.
БТА