/ iStock/Getty Images
Осемнайсет заподозрени трафиканти са били задържани в румънския град Тимишоара при голяма трансгранична операция с помощта на следователи от германската провинция Бавария.

Задържаните са от Афганистан. Те са обвинени в крайно опасна схема за трафик на около 200 души през Румъния към Германия, съобщи германската федерална полиция в Мюнхен.

Все още не е ясно дали случаят ще остане в ръцете на румънската прокуратура или обвиняемите ще бъдат екстрадирани в Германия.

Според информацията мигрантите, които били прехвърляни чрез схемата, идвали предимно от Афганистан и били платили по няколко хиляди евро за бягството си.

Те е трябвало да се крият в камиони, за да достигнат до Германия незабелязани. Според следователите пътуването им ставало при нехуманни условия, като хората трябвало да се крият при ниски температури сред товар като палети или стволове на дървета.

Разследващи полицаи от германските градове Розенхайм и Мюнхен установили няколко трафикантски операции, които следвали един и същи модел на действие. Те започвали през нощта от паркинги в Румъния.

Докато шофьорите, които предполагаемо не подозирали нищо, спели там, мигрантите се промъквали тайно в камионите. След пътуване до Германия, което често траело няколко дни, те скачали от каросериите близо до Розенхайм, докато шофьорите си почивали или разтоварвали камионите.
 
БТА