Международната общност осъди решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на проруските области в Източна Украйна, обобщават световните агенции.

Световни и регионални организации

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че Русия е нарушила териториалната цялост и суверенитета на Украйна чрез признаването на двата отцепили се региона в Източна Украйна за независими държави, каза говорителят на Гутериш -  Стефан Дюжарик. А заместник генералният секретар по външнополитическите въпроси към ООН Розмари ДиКарло изрази силно съжаление от руското решение  и каза, че идните часове и дни ще бъдат критични и че рискът от голям конфликт е действителен и такъв конфликт трябва да бъде избегнат на всяка цена.

Зеленски: Украйна иска мир, но няма да отстъпи земята си на Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди признаването от Москва на независимостта на отцепилите се региони в Източна Украйна и призова Русия да избере пътя на дипломацията. "Осъждам решението на Русия. Съюзниците настоятелно и най-твърдо молят Русия на избере пътя на дипломацията, да се откаже незабавно от мащабното усилването на военните си подразделения си в Украйна и около Украйна, както и да изтегли войските си съобразно международните си задължения и ангажименти", се казва в изявление на Столтенберг, разпространено още вчера вечерта.

Европейският съюз определи признаването на двата източноукраински района за независими от страна на Русия за крещящо нарушение на международното право и каза, че ще санкционира хората, замесени в този незаконен акт. 

Путин призна независимостта на Донецк и Луганск

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа категорично осъди руското признаване на независимостта на двата отцепнически района в Източна Украйна и го определи като нарушение както на международното право, така и на фундаменталните принципи на ОССЕ. Организацията смята, че то противоречи и на минските споразумения, се посочва в съвместно изявление на генералния секретар на организация Хелга Мария Шмит и на полския външен министър Збигнев Рау, чиято страна е ротационен председател на ОССЕ.

Северна Америка

Американският президент Джо Байдън осъди решението на руския си колега Владимир Путин за признаване на независимостта на двата отцепили се региона в Източна Украйна в разговори със световни лидери след последните развития по кризата. "Байдън категорично осъди решението на руския президент Путин да признае "независимостта" на така наречените Донецка и Луганска народни републики в Украйна. Осъдителната реакция на Байдън е била в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, посочи в изявление Белият дом. Дипломат номер едно на САЩ, държавният секретар Антъни Блинкън пък заяви, че решението на Путин противоречи на ангажиментите на Русия към дипломацията и заслужава твърд и бърз отговор. САЩ ще обявят днес нови санкции срещу Русия в отговор на решението на Москва да признае двата отцепили се региона в Източна Украйна за независими и да изпратят "миротворци" там,  съобщи Белият дом. Ведомството координира със съюзниците и партньорите обявяването на тези мерки.

България осъди признаването на Донецк и Луганск от Русия

Канада също осъди руското решение и заяви, че ще действа с партньорите и съюзниците си твърдо на това крещящо незачитане на международното право.

Европейски страни

Френският президент Еманюел Макрон осъди решението на Путин и поиска целенасочени европейски санкции срещу Москва. 

Германската външна министърка Аналена Бербок заяви, че Путин отрича с решението си всичките си ангажименти спрямо международната общност и предупреди срещу нова военна ескалация от страна на Русия. 

Путин праща военни като миротворци в Донбас

Британският премиер Борис Джонсън разкрутикува крещящото нарушение на суверенитета на Украйна и охвърлянето на минските договорености за мир в източната част на тази страна, а външната министърка на страната Лиз Тръс предупреди, че всяко нарушение от страна на Русия на международните ангажименти няма да остане ненаказано. Джонсън ще съгласува пакет от незабавни санкции срещу Русия на съвещание на правителствения комитет за реакция на кризи (КОБРА), съобщи говорител на канцеларията му.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че решението на Путин е равносилно на отхвърляне на диалога и е крещящо нарушение на международното право.

Премиерът на Чехия Петер Фиала определи решението на Русия като акт на агресия.

Министърът на външните работи на Литва Габрелиус Ландсбергис каза, че решението на Москва е доказателство за пълно пренебрежение на международното право и на хартите на ООН и изрази убеждение, че подобна ескалация трябва да бъде санкционирана.

В съвместно изявление на президента, премиера и външния министър на Латвия се отправя призив към международната общност да предприеме възможно най-силните мерки за спиране на руската агресия и за предлагане на помощ на Украйна.

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер определи решението на Русия като нарушение на минските договорености и на дипломатическите усилия за търсене на мир.

Азия

Японският премиер Фумио Кишида твърдо осъди поредицата от руски действия спрямо Украйна и каза, че те нарушават суверенитета и териториалната цялост на тази страна. Той предупреди, че ако има руска инвазия, Япония ще участва в координирането в Г-7 и в международната общност на един силен отговор, в това число и налагане на санкции.

Посланикът на Индия в ООН T. С. Тирумурти призова всички страни в конфликта към сдържаност и каза, че незабавен приоритет е деескалацията на напрежението. 

Китай не осъди експлицитно Русия и призова действащите лица в украинската криза да демонстрират сдържаност и да избегнат всички действия, които могат да подхранят напреженията.

Австралия

Премиерът на Австралия Скот Морисън се обяви за приемането на силни и строги санкции срещу Русия.

Латинска Америка

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега защити позицията на Русия спрямо Украйна и така стана един от първите лидери в света, подкрепили Москва. Той изрази увереност, че ако в Донецк и Луганск се проведе референдум като този, извършен в Крим, хората ще гласуват за анексия на тези територии към Русия, предаде Ройтерс. Ортега определи и опитите на Украйна да се присъедини към НАТО като заплаха за Русия.
БТА