Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин започна обръщението към сънародниците си, отбелязвайки, че то ще бъде посветено на Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Путин каза, че ситуацията в Източна Украйна отново е станала критична и подчерта, че Украйна е неразделна част от историята на страната му.

"Още веднъж искам да подчертая, че за нас Украйна не е просто съседна страна. Тя е неразделна част от нашата собствена история, култура и духовно пространство. Това са наши другари, близки, сред които имаме не само колеги, приятели, но и роднини, хора, които имат с нас кръвни, семейни връзки", подчерта в телевизионното си обръщение Путин, цитиран от ТАСС.

ЕС ще наложи санкции на Русия при признаване на независимост на Донецк и Луганск

"Въпросът е много сериозен. Ситуацията в Донбас придоби критичен характер. Не искам да давам оценки, а да кажа следващите стъпки. Украйна не е съседна наша страна, а е неотделима част от нашата история, там са нашите близки и приятели", заяви той.

"За да обясним действията на Русия и целите, които си поставяме, трябва да кажа няколко важни думи: Съвременна Украйна бе създадена изцяло от Русия. Сталин присъедини СССР и й даде някои земи, по-рано принадлежали на Румъния и Полша. През 1954 г- Хрушчов също ѝ подари допълнителни земи. Така се сформира територията на съвременната Украйна", подчерта Путин.

Събитията от миналото не можем да променим, но трябва да ги кажем честно и без политическа украса: Съображенията на сегашната конюнктура не може да забравят историята на Украйна: Украйна е на Владимир Илич Ленин - той е неин автор и архитект. Сега Донбас са благодарни на Русия, затова искат независимост, каза Путин.

"Различни националистически движения в Украйна си приписват "завоюването на независимост". Разпадът на историческа Русия, обединена в СССР, тежи на тяхната съвест.
Нашият народ призна геополитическата реалност, станала след разпада на СССР. Още от момента на обявяване на независимост на Украйна, Русия винаги й е помагала. По експертни оценки обемите на ежегодните кредити, които Русия е давала на Украйна от 1991 до 2013 г. е в размер на 250 милиарда долара. 100 милиарда долара е дала Русия по други линии на Украйна от 1991 г. насам. Русия помага и на всички бивши съветски републики", подчерта Путин.

"Новите независими държави трябваше да се откажат от исканията си за членства в различни организации зад граница, допълни президентът. И въпреки това Русия винаги е сътрудничила с Украйна и е уважавала нейния интерес. Така в 2011 г. двустранните ни връзки бяха в размер на 50 милиарда долара - много повече отколкото търговията й с ЕС преди пандемията. Вместо партньорство, Украйна започна да проявява безцеремонен характер. В Киев се опитаха дори да използват диалога с Русия като шантаж към Запада. С това украинските власти започнаха да трупат позитиви за себе си с абсолютно отрицание на всичко руско. Национализмът взе ръст, и украинците забравиха колко много им е помагала Русия. Още през 1991 г. Украйна започна да следва чужди политически интереси, които започнаха да стават интереси на управляващите, но не и на обикновения народ. Интересите се състояха в това да оказват услуги на геополитическите врагове на Русия, вместо да правят живота на хората по-добър. Започна борба с различни олигархически кланове, корупцията придоби особен характер - тя разяде украинското правителство. Именно тя доведе до преврат през 2014 г.", допълни Путин.

По думите му, САЩ е превеждала по банкови сметки над 1 милион долара дневно на участници в протестите.

"Майданът не върна демокрацията в Украйна, а напротив - доведе ситуацията там до задънена улица. Украйна е в остра криза - през 2019 г. почти 6 милиона украинци - около 15% от цялото население, са били принудени да търсят хляб извън пределите на страната. През 2020 г. в условията на пандемията над 6000 лекари са напуснали страната, за да работят в чужбина", каза още Путин.

"Искам да кажа направо: когато нашето предложение за равноправен диалог със САЩ и НАТО бе отхвърлен, Русия има пълно право да обезпечи собствената си безопасност и така и ще постъпи", подчерта Путин.

Относно Донбас - управляващата върхушка в Украйна не иска мирно решение на конфликта, а напротив - опитва се да създаде нова авантюра като през 2014 г. Използват непрекъснато безпилотни самолети, издевателстват над хората, включително жени, стари хора и деца.

Цивилизованият мир е нарушен, когато нарушават правата на хората и ги тероризират - колко може да продължи това?

Сменят се президенти и депутати в Радата, но не спира националистическият характер, завладял режима в Киев! Те не искат друго решение на въпроса с Донбас, освен военен.
Затова Русия признава независимостта на ДНР и ЛНР. Моля руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да им предложи помощ!

Незабавно трябва да се прекратят военните действия там, в противен случай ще бъдат обявени други мерки, завърши Путин.

Веднага след обръщението на Путин бяха подписани указите за обявяване на независимостта на двете отцепили се републики.

БГНЕС