Германският канцлер Ангела Меркел
Германският канцлер Ангела Меркел / БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел защити решението си да отвори границите на Германия за стотици хиляди бежанци преди две години, предаде АП.
 
"Продължавам да мисля, че решението ми беше правилно", каза Меркел, след като беше попитана в предизборно телевизионно интервю дали би постъпила по различен начин, ако попадне в същата ситуация. По-рано канцлерката е защитавала решението си като необходим отговор на извънредна хуманитарна ситуация.
 
Тя заяви, че нейното правителство е предприело множество стъпки, за да гарантира, че кризата няма да се повтори.
 
Мартин Шулц: Европа е застрашена от повторение на миграционната криза

Напливът от почти един милион бежанци в Германия през 2015 г. предизвика остри критики срещу Меркел от някои десни политици, включително консервативните й съюзници в Бавария.
 
Хорст Зеехофер, който оглавява Християнсоциалния съюз - баварската сестринска партия на Християндемократите на Меркел, обаче, изглежда, отстъпи от отдавнашния си призив за ограничаване на броя на бежанците. По-рано той настояваше за таван от 200 000 бежанци на година.
 
Над 110 000 мигранти и бежанци пристигнали в Европа през Средиземно море тази година

Меркел каза по германската телевизия Ер Те Ел, че ще се бори за пълен четиригодишен мандат, ако бъде преизбрана през септември.
 
Попитана дали ще се кандидатира отново през 2021 г., канцлерът заяви: "Това ще бъде отново обсъдено в подходящо време".
БТА