Меркел предпочита вече да не ползва фразата Ще се справим за бежанската криза
Меркел предпочита вече да не ползва фразата Ще се справим за бежанската криза / БГНЕС, архив

Германската канцлерка Ангела Меркел вече не иска да използва фразата си "Ще се справим", която произнесе преди година в разгара на кризата с мигрантите, когато става дума за бежанския наплив в Европа. Това заяви тя самата в интервю за седмичника "Виртшафтсвохе", цитирано от ТАСС.

Меркел призова към по-бързо интегриране на бежанците в трудовия пазар

"Тази фраза е част от политическата ми работа, защото съм уверена, че сме силна страна, която ще излезе още по-силна от сегашния период. Понякога обаче ми се струва, че в нея се влагат твърде много неща и затова бих предпочела повече да не я използвам, защото тя се превърна в своеобразен девиз, почти в празна фраза", каза Меркел.

Утре в Германия ще се произведат избори за местен парламент в Берлин, на които според социологическите прогнози Християндемократическият съюз на Меркел може да получи само около 20 процента и да остане на трето място. Това може да стане пореден удар за управляващата коалиция и на самия канцлер след неотдавнашното поражение на партията й в родната провинция на Меркел Мекленбург-Предна Померания. Там християндемократите останаха трети след социалдемократите и популистката партия "Алтернатива за Германия".

Меркел критикува страните в ЕС, които не желаят да приемат мюсюлмански бежанци

За пръв път Меркел произнесе фразата "Ще се справим" по повод ситуацията с бежанците на пресконференция през август 2015 година. Оттогава мнозина в Германия я разкритикуваха за тази позиция, включително нейни съпартийци и коалиционни партньори, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА