/ Guliver/Getty Images
Над 110 000 мигранти и бежанци са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината, съобщи вчера Международната организация по миграцията (МОМ). "От началото на годината до 16 юли в Европа по море са пристигнали 111 148 мигранти и бежанци", заяви на пресконференция в Женева говорителят на МОМ Джоел Милман, цитиран от ТАСС. Той уточни, че близо 85 процента от тях - над 93 000 души - са пристигнали в Италия, а останалите - в Гърция, Испания и Кипър.
 
Вдъхновяващата история на две сирийски сестри

Основно направление на миграцията тази година стана Италия. За шест месеца и половина тя е приела 13 500 повече мигранти и бежанци отколкото за същия период на миналата година. Едновременно с това значително намалява потока от бежанци, отправящи се към Гърция: от началото на годината там са пристигнали малко повече от 10 000 души, докато за същия период на миналата година те са били близо 160 000.
 
Как мигрантите променят ежедневието на много германци

Миналата година от 1 януари до 16 юли Европа е приела над 240 000 мигранти и бежанци, припомни Милман.
 
Историята на сирийски бежанец развълнува до сълзи актьора Едуард Нортън

От началото на годината са загинали 2359 мигранти и бежанци, опитали се да се доберат по море до европейските страни. Миналата година за същия период са били регистрирани 2996 загинали. По данни на Международната организация по миграцията в целия свят от началото на годината са загинали 3256 мигранти и бежанци.
БТА