Ангела Меркел
Ангела Меркел / БТА
Германската канцлерка Ангела Меркел призова парламента да одобри нови правомощия, които ще й позволят да налага локдаун и вечерен час в районите с високо равнище на коронавирусната зараза. Тя заяви, че мнозинството от германците подкрепят по-строги мерки, предаде Ройтерс.

"Третата вълна на пандемията е приклещила здраво страната ни в хватката си", каза Меркел в изказване пред парламента, прекъсвано от недоволни възгласи на депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която е против ограничителните мерки.

"Велт": Меркел ще се ваксинира с AstraZeneca

"Работещите в интензивните отделения отново и отново ни изпращат сигнали за помощ. Кои сме ние да пренебрегваме молбите им?", запита канцлерката.

Правителството на Меркел иска парламентът да промени Закона за защита от заразни болести, за да могат федералните власти да налагат рестрикции дори при несъгласие на регионалните лидери, като с това се надяват да облекчат натиска върху болниците.

Планът на Меркел предвижда полицейски час между 21 до 5 ч. в районите, където броят на заразените надхвърля 100 на 100 000 за седемдневен период. Пред депутатите канцлерката подчерта, че мерките в други страни като Португалия и Великобритания са били още по-рестриктивни от планираните за Германия. Целта е да намалим движението на хора и посещенията от едно място на друго през нощта, както и използването на местния градски транспорт, обясни Меркел. Тя призна, че вечерният час "не е панацея", но изрази надежда, че в комбинация с други мерки като строгото ограничаване на контактите той ще има ефект. Преимуществата на тази мярка са повече от недостатъците, отбеляза канцлерката.

Отмениха оспорвания таван за наемите в Берлин, хиляди излязоха на протест (ВИДЕО/СНИМКИ)

Налагането на вечерен час и предоставянето на федералното правителство на правомощия да го въвежда принудително в 16-те германски провинции предизвика критики в консервативния блок на Меркел. Допитвания прогнозират най-лошите резултати за него на националните избори през септември.

Председателката на парламентарната група на АзГ Алис Вайдел определи новите мерки като безпрецедентна атака срещу основните демократични свободи. Предложените поправки в Закона за защита от заразни болести са алармиращ документ на една авторитарна държава, каза тя пред депутатите.

"Това връщане на авторитарния демон идва от канцлерството и от вас, г-жо канцлер", обърна се Вайдел към Меркел.

Докато Вайдел говореше, Меркел бе забила поглед в смоя смартфон, отбелязва Ройтерс.
БТА