/ iStock/Getty Images
Наемателите са задължени да платят със задна дата разликата в наема за времето, когато са го плащали в намален размер
Хиляди излязоха на протест в Берлин, след като съдът отмени оспорвания таван на наемите в германската столица, съобщи ДПА. Съдебното решение беше приветствано от наемодателите, но беше посрещнато остро от наемателите, мнозина от които излязоха по улиците на града.
Законодателната мярка, с която се поставяше таван на наемите, влезе в сила през февруари 2020 г. и на теория замрази наемите на около 1,5 милиона апартамента в Берлин за пет години на равнището от юни 2019 г.

Собствениците, които искаха по-високи наеми за имотите си, бяха принудени от берлинското правителство да ги намалят, в някои случаи със стотици евро. Тези ограничения обаче паднаха в четвъртък, когато федералният конституционен съд реши, че берлинското правителство е надвишило правомощията си със закона. В решението се казва, че по-ранни федерални закони са се опитали да осигурят справедлив баланс между интересите на наемателите и собствениците, но германските провинции нямат право да въвеждат свое законодателство, което да регламентира този въпрос.
Със съдебното решение не само се отменят ограниченията върху наемите, но и хиляди наематели са задължени да платят със задна дата разликата в наема за времето, когато са го плащали в намален размер. Това обаче няма да засегне всички. Голямата компания за недвижими имоти Воновия (Vonovia) например съобщи, че няма да търси от наемателите си около 10 милиона евро, дължими за времето на ограниченията. Компанията заяви, че с това иска да даде сигнал на наемателите си, че не трябва да има по-нататъшна "ескалация по въпроса за достъпното жилище".

Няколко хиляди демостранти излязаха по улиците на Берлин в четвъртък вечер и настояха за национално замразяване на наемите. Те поискаха от политиците да сложат край на явлението, което те определиха като "наемна лудост". Демонстрантите блъскаха с капаци от тенджери и викаха: "Ако вземете един капак от нас, ние ще се върнем с хиляди капаци".
Наемите в някои работнически квартали на Берлин като Нойкьолн и Кройцберг скочиха до небесата, след като те станаха модерни сред скорошните пришълци и инвеститорите.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер и вътрешният министър Хорст Зеехофер приветстваха съдебното решение. "Всички ние искаме жилищата да бъдат достъпни. Но таванът на наемите не е начинът", каза Алтмайер.
Съдебният казус с Берлин беше внимателно следен в други части на Германия. В Бавария кампанията за въвеждане на таван на наемите в провинцията беше прекратена, а активистите заявиха, че вместо това ще се съсредоточат върху искания за промени на национално ниво.

Таванът на наемите беше въведен единствено в Берлин, където е на власт коалиция на левицата начело с кмета Михаел Мюлер. След съдебното решение Мюлер каза, че щом провинциите не могат да се намесват в наемните отношения, тогава федералното правителство трябва бързо да поеме инициативата.
Ограниченията в Берлин бяха атакувани в съда от дясноцентристките Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС), както и от либералната Партия на свободните демократи. Според депутата от Свободните демократи и експерт по жилищните въпроси Даниел Фьост берлинският съвет е "използвал наемателите в Берлин за идеологически цели и се е провалил".

Критиците на тавана на наемите го обвиняваха за намаляване на предлагането на жилища и допълнително затягане на вече свития пазар на наемите, което прави намирането на жилище още по-трудно.
БТА