/ БГНЕС

Финландия сключи най-големия в историята си договор в областта на отбраната с „Lockheed Martin“ за доставка на 64 изтребителя F-35, съобщи правителството на страната.

Швейцария плаща $ 14 млрд. за 80 бойни самолета от САЩ

"Правителството на Финландия упълномощи на 10 декември 2021 г. логистичното командване на финландските отбранителни сили да подпише с правителството на Съединените щати договор за доставка на следващия многоцелеви изтребител на Финландия. Изтребителят, който ще замени „Hornet“, е F-35A Lightning II на „Lockheed Martin", се казва в изявление на кабинета.

Сделката включва закупуването на 64 изтребителя F-35, набор от специално пригодени оръжия, съоръжения за обучение и обслужване, както и други свързани системи и услуги по поддръжката до края на 2030 г.

Финландия ще отпусне над 10 млрд. долара за изпълнението на договора. Очаква се изтребителите да бъдат доставени през 2025-2030 г.
САЩ одобриха продажбата на 105 изтребители F-35 на Япония

През октомври 2020 г. Конгресът на САЩ беше уведомен за възможна сделка с Финландия за F-35 и свързаните с тях оръжия и оборудване. Освен F-35 финландското министерство на отбраната е разгледало и четири други варианта, между които Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon и Saab Gripen.

БГНЕС