/ Gulliver/Getty Images
Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциалната продажба на Япония на 105 изтребители-бомбардировачи Ф-35 от пето поколение и оборудване към тях, на обща сума 23,11 милиарда долара, съобщи Управлението по отбранително сътрудничество и безопасност при американското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Предложената продажба ще съдейства на целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати и ще засили сигурността на основен съюзник. Това ще допринесе за гарантиране на политическата стабилност и икономическия напредък в Азиатско-Тихоокеанския регион, се казва в комюникето.

Илън Мъск разкри срещу каква машина F-35 няма шанс

В текста се отбелязва, че за САЩ в името на националните им интереси е жизненоважно да помагат на Япония в развитието и поддържането мощен и ефективен потенциал за самоотбрана.

Изтребителите Ф-35 се произвеждат в завода на "Локхийд-Мартин" във Форт Уърт, щата Тексас, но американските съюзници сами сглобяват предназначените за тях самолети в два завода в Япония и Италия, отбелязва Ройтерс.

САЩ планират да похарчат 167 млрд. долара за ядрени оръжия до 2025 г.

Администрацията на президента Доналд Тръмп вече е уведомила Конгреса за приетото решение. Сега законодателите разполагат с 30 дни, за да се запознаят с новия военен договор и да го одобрят или блокират.
БТА