/ Gulliver/Getty Images
Основателят на космическата компания SpaceX и шеф на Tesla Илън Мъск написа в Twitter, че американският F-35 "няма да има шанс" срещу дистанционно управляван безпилотен изтребител.

Така изобретателят коментира публикацията на журналистка от американското издание „Авиейшън уик“ Лий Хъдсън, която цитира изявление, направено от Мъск на военен симпозиум, за необходимостта от създаване на алтернатива на F-35.

Полша ще купи от САЩ 32 изтребителя Ф-35 за 4,6 млрд. долара

"Конкурент (на Ф-35) трябва да е безпилотен изтребител, дистанционно управляван от човек, но неговите маневри се допълват от автономия. Ф-35 няма да има шанс срещу него", пише основателят на SpaceX.

В същото време изданието „Дифенс Нюз“ съобщава, че по време на симпозиума Мъск, отговаряйки на въпрос за иновативните му идеи в областта на войната във въздуха, изрази мнение, че "ерата на изтребителите е отминала". Според изобретателя бъдещето в тази област се крие именно в безпилотните летални самолети -  дроновете.

Изтребителят F-35 на американската компания „Локхийд Мартин“ беше приет на въоръжение от САЩ през 2015 г. с многогодишно закъснение. Очаква се той да бъде основният изтребител на ВВС на САЩ до средата на века. Създаването на самолета струва 1,4 трилиона долара, той е най-скъпият военен самолет в историята.
 
БГНЕС