Медицинско - правна пародия в Либия
Медицинско - правна пародия в Либия / netinfo

Влиятелният американски вестник "Ню Йорк таймс" помества редакционна статия за процеса в Либия срещу българските медицински сестри и палестинския лекар.

Процесът е изграден върху абсурдни обвинения, че те умишлено са заразили със СПИН стотици деца, се казва в статията, озаглавена "Медицинско-правна пародия в Либия". Като нарича либийския случай "очертаващ се провал на правосъдието", "Ню Йорк таймс" изтъква, че към либийския лидер Муамар Кадафи трябва да бъде отправено категоричното предупреждение, че усилията му Либия да се върне в редовете на "мирните страни" ще пострадат, ако медиците станат изкупителна жертва на провала в либийското здравеопазване.

В статията се припомнят изводите на един от най-големите експерти по СПИН в света, доктор Люк Монтание, че инфекцията всъщност се дължи на лошата хигиена, че заразата се е появила преди обвиняемите да са започнали работа в болницата и е продължила да се разпространява и след като те са били хвърлени в затвора.

Явно либийското правителство иска да отклони гнева на либийското общество, като обвини чужденци, че са извършили ужасяващо престъпление, вместо да признае, че в либийската здравна система се е работило нехайно.

Досега Съединените щати и европейските страни се бяха съсредоточили върху това да създадат международен фонд, който да се грижи за жертвите на трагедията и да подобри оборудването на либийските болници - с надеждата, че това ще е достатъчно, за да бъдат освободени медиците, пише "Ню Йорк таймс", но добавя, че Либия иска и големи обезщетения, аналогични на изплащаните на семействата на загиналите в атентата срещу самолета на Пан Ам над Локърби.

Вестникът нарича тази позиция "гротескно изхвърляне", имайки предвид, че в случая медиците са жертви. Белият дом смята Либия за пример, който други страни да следват и да се откажат от оръжията за масово унищожение, но Либия трябва да бъде оценявана и по това как спазва правата на човека и властта на закона, подчертава в заключение "Ню Йорк таймс".