Математически модел прогнозира победа на Обама на президентските избори
Математически модел прогнозира победа на Обама на президентските избори / снимка: Reuters

Барак Обама ще спечели президентските избори през ноември, според математически модел, основаващ се на анализ на президентските избори в САЩ от 1860 г. до 1980 г., предаде Франс прес, като цитира един от съавторите на модела Алън Личман, преподавател по история в Американския университет.

Другият съавтор на математическия модел, разработен още през 1981 г., е руснакът Володя Килис-Борок. В основата на модела има 13 променливи, наречени ключове. Те могат да бъдат положителни или отрицателни. Тези променливи оценяват силата на действащия президент или управляваща партия, равносметката на изтичащия управленчески мандат, провалите в областта на икономиката и външната политика, както и популярността на действащия президент и на неговия съперник. Според изчисленията, които авторите на модела са обяснили подробно в книга, Обама сега "държи в ръцете си" 10 от гореспоменатите ключове. Той трябва да изгуби три от тях, за да може везните да натежат в полза на противника му от Републиканската партия Мит Ромни.

Според Алън Личман подобно нещо е малко вероятно да се случи в месеците до изборите. Той смята, че само истинска икономическа катастрофа, ужасяващо бедствие в чужбина или скандал, в който да се окаже замесен президентът, могат да променят нещата, пише БТА.

Личман припомня, че през 1992 г. методът му е показал, че Джордж Буш-старши няма да бъде преизбран, въпреки че се радвал на висок рейтинг заради войната в Залива. Тогава победата на Бил Клинтън потвърдила, че математическият модел прави точни прогнози.