Хиляди протестираха с искания за повече действия в защита на климата
Близо 70 000 души са се включили днес, въпреки студа и дъжда, в мащабния протест в Брюксел с искане правителството да увеличи усилията си за борба с климатичните промени, предаде АП.
 
Те носеха плакати с искания за по-добро използване на възобновяемите енергийни източници и повече действия за подобряване на качеството на въздуха.

Глобалното затопляне не е еднакво интензивно във всички части по света

Демонстрацията е четвъртата за два месеца. Миналия месец подобна акция привлече 70 000 участници, а през изминалата седмица около 35 000 ученици и студенти пропуснаха часове, за да излязат и да се включат в поход с подобни искания за защита на климата.
 

Gulliver/Getty Images


Макар прякото влияние на демонстрациите върху белгийската политика да е малко, тъй като страната е управлявана от временно правителство, те поставиха въпроса за климатичните промени напред в дневния ред на политиците, докато партиите се готвят за европейските избори през май.

Ученичка пристигна в Давос с влак, отправя еко послание

Часове преди края на демонстрацията, полицията оцени събралото се множество на 70 000 души. Влаковете, пристигащи от страната, бяха толкова претъпкани, че хиляди демонстранти не успяха да стигнат навреме за марша през белгийската столица, а организаторите трябваше да го започнат по-рано, за да облекчат получилото се задръстване.
БТА