/ Thinkstockphotos
Глобалното затопляне не е еднакво интензивно във всички части по света. Това стана ясно от думите на климатолога проф. Едуар Бар. Днес той изнесе лекция по темата в Българската академия на науките, където обясни и на какво се дължи това.

ООН призова за много по-решителни действия за борба с климатичните промени

"Това, което научаваме от данните, с които работим, е, че глобалното затопляне е по-интензивно на континентите, особено в арктическите райони, където виждаме, че температурите се повишават 2-3 пъти по-бързо. Ако погледнем какво се случва в океаните, ще видим, че там измененията са по-слаби. В Северния Атлантик например затоплянето е минимално", коментира експертът.
 
"Можем да погледнем въпроса и регионално. В Средиземнорието промяната на температурата е по-малка в сравнение със съседни райони. Ако погледнем Черноморското крайбрежие също виждаме, че във вътрешността на Франция, Италия, както и Северна Европа, глобалното затопляне е далеч по-интензивно в сравнение с Черноморското крайбрежие", обясни още професорът.
 
Светът е изправен пред заплахата да влезе в парников период

Проф. Едуар Бар е носител на престижни награди, сред които Рицар на Почетния легион на Френската република, Големият медал на Принц Алберт Първи от Океанографския институт на Монако, Почетен член на Кралската академия на Белгия.
 
Това е първата му визита в България, която ще продължи със срещи във Варна.