Мароко задържа белгиец, свързан с атентатите в Париж
Мароко задържа белгиец, свързан с атентатите в Париж / Guliver/Getty Images, архив

Мароканските власти са арестували белгиец от марокански произход, пряко свързан с извършителите на терористичните нападения на 13 ноември м.г. в Париж, при които бяха убити 130 души, се казва в правителствено съобщение, цитирано от Ройтерс.

Всичко за атентатите в Париж можете да прочетете тук

Вътрешното министерство обяви само инициалите на арабски на задържания и посочи, че той се е сражавал в Сирия за Фронта "Ан Нусра", преди да се присъедини към "Ислямска държава".

Заподозреният е бил задържан на 15 януари в град Мохамедия, близо до Казабланка. Той е заминал за Сирия с един от атентаторите самоубийци от Сен Дени, посочва правителственото комюнике.

28-годишният белгийски екстремист Абделхамид Абауд, който според властите е оглавявал терористичната група, извършила парижките атентати, беше убит заедно с други заподозрени само дни след атентатите, при щурм на полицията на жилище в парижкото предградие Сен Дени.

Двама мъже направлявали атентатите в Париж от Белгия

Разследването е установило, че при пребиваването си в Сирия арестуваният в Мароко е изградил здрави връзки с лидери на ИД, включително с водача на групата, извършила парижките атаки.

Задържаният е бил обучен да си служи с различни видове оръжия и партизански тактики. От Сирия той заминал за Турция, след това минал през Германия, Белгия и Холандия, откъдето пристигнал в Мароко.

На 13 ноември при серия от терористични атентати загинаха 130 невинни граждани от различни националности и стотици други бяха ранени. Франция и светът бяха потресени от чудовищното зверство. Веднага след касапницата, отговорност за която поеха джихадистите от „Ислямска държава"

Източник: БТА