/ iStock/Getty Images
Малтийските власти затягат от сряда противоепидемичните мерки. Те ще затворят границите си за туристи от Великобритания, които не са преминали пълния цикъл на ваксинация, а целта е да не бъде допуснато разпространение на варианта Делта на коронавируса. Това съобщи малтийското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.

Неваксинирани деца под 12 години ще имат право да влизат в Малта с възрастен придружител, но решението ще попречи на практика на онези британски семейства, чиито деца са над тази възраст, да отидат на почивка в една от и без това малкото туристически дестинации в "зеления списък" на Великобритания за безкарантинно пътуване.

Малта стана първата страна в ЕС със 70% ваксинирано население с една доза

В Малта е открит само един случай на установения за пръв път в Индия вариант Делта, но има опасения, че броят ще нарасне, след като миналата седмица британските власти включиха средиземноморската държава в зеления списък.

Великобритания е с един от най-високите проценти на ваксинирани сред населението си, но въпреки това този месец се сблъска с рязко увеличение на случаите на заразяване, предизвикани от новия вариант Делта. Този вариант на вируса засяга главно хората под 40 години, а в Обединеното кралство те едва наскоро получиха право да се ваксинират и тепърва им предстои им да бъде поставена втората доза. Британските власти също така все още не ваксинират лицата под 18 години.

Вариантът Делта е два пъти по-заразен от първоначалния COVID-19

Великобритания е най-големият пазар за туристическия отрасъл на Малта; туристите от Обединеното кралство представляват над една трета от всички посещаващи средиземноморския остров. Поради тази причина малтийските хотелиери приветстваха новината, че Лондон добавя страната им в зеления си списък.

От туристите от повечето други страни, които посещават Малта, се изисква да представят отрицателен тест, направен до 72 часа преди датата на пристигане.

Над 3 млрд. дози ваксина срещу COVID-19 вече са поставени по света

Малтийските власти са ваксинирали напълно три четвърти от пълнолетното си население и ще започнат да имунизират и възрастовата група 12-18 години.

От средата на май броят на отчитаните нови случаи на заразяване в Малта на денонощие е едноцифрен.

Миналата седмица малтийските здравни власти заявиха, че над половината нови случаи на заразяване в последно време са установени при пристигащи от чужбина, които първоначално са дали негативен тест, тъй като вирусът има двуседмичен инкубационен период.
БТА