/ iStock/Getty Images
Вирусът има ограничен брой възможности да заобиколи имунитета, смята американски учен
Изключително малка е вероятността да се появи вариант на новия коронавирус, срещу който всички съществуващи ваксини да се окажат неефективни, предаде ТАСС, като цитира проф. Шейн Кроти от калифорнийския Институт по имунология "Ла Хоя".

"Очевидно е, че предсказването на бъдещето е трудно, никой няма кристална топка. Мисля, че шансът да се появи вариант, който да може да заобиколи всеки имунитет, е практически равен на нула. Не е толкова лесно... А и имунната система не е така устроена. Тя има много различни стратегии за разпознаване, много резервни планове", каза Кроти.

Така той отговори на въпрос каква е вероятността в близко бъдеще да се появи "мутация (на вируса), която да се окаже устойчива на наличните в момента ваксини".

Американският учен обяснява, че вирусът има ограничен брой възможности да заобиколи имунитета. Дори и да успее частично да направи това, "има други антитела, които все още разпознават вируса".

Според Шейн Кроти основната отличителна черта на варианта Делта на новия коронавирус е скоростта на разпространението му. "Заради това, че той бързо и вероятно повече се възпроизвежда при хората, е по-сложно да го спрем".

Според експерта добрата новина е, че ваксините действат срещу варианта Делта. Кроти обаче не изключва възможността да се появи и още по-бързо разпространяващ се вариант на новия коронавирус.