/ БГНЕС
Президентът на Франция Емануел Макрон заяви, че Русия и Украйна работят за запазване целостта на граждански ядрени обекти в Украйна, съобщи РИА.

Това се случи след разговори на френския държавен глава с президентите Путин и Зеленски.

"Разговарях с президента Путин, а след това и с президента Зеленски. Ние сме ангажирани в работата по опазване на целостта на гражданските ядрени инсталации на Украйна, в допълнение в допълнение към приоритетните искания, отправени към Русия: прекратяване на огъня и защита на цивилните жители", написа Макрон в Twitter.

Запорожката АЕЦ е под заповедите на командир от руските сили
 
По време на разговора Путин е обвинил украински радикали за инцидента на 3 март в Запорожката ядрена централа, съобщи Кремъл по-рано.

Междувременно бе съобщено, че персоналът на Запорожката атомна централа в Украйна продължава да се грижи за работата й, но управлението е сега под заповедите на командир от руските сили, които я превзеха миналата седмица.

Украйна съобщи за жертви и ранени при пожара край Запорожката АЕЦ

Това заяви Международната агенция за атомна енергия, като се позова на украинския ядрен регулатор, предаде Ройтерс.

"Това е изключително обезпокояващо", каза ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси и допълни, че руските сили са прекъснали някои мобилни мрежи и интернет, което усложнява комуникациите с централата.