/ Gulliver/Getty Images, архив
Френският президент Еманюел Макрон пристига днес на двудневно посещение в Полша, съобщи Ройтерс.

Пристигайки във Варшава дни след Брекзит, Макрон подчертава значението на една от най-големите държави членки на ЕС, въпреки че в отношенията между Франция и Полша има разногласия по такива въпроси като климата, НАТО и върховенството на закона.

Макрон обвини Ердоган в неспазване на дадената дума за Либия

В опит да укрепи двустранните връзки, Макрон ще предложи нови инвестиционни планове и ще опита да изгради партньорства в ядрената и военната област по време на посещението, казаха френски и полски източници.

"Може би няма да си станем най-добри приятели веднага, но постепенно ще надграждаме работните отношения", каза пред Ройтерс полски представител, близък до премиера Матеуш Моравецки.



Отношенията между Полша и Франция се влошиха, след като правителството на партия "Право и справедливост" отмени споразумение с "Еърбъс" за закупуването на хеликоптери на стойност 3,4 милиарда долара през 2016 г., което вбеси Париж.

Макрон и Европейската комисия разкритикуваха опитите на "Право и справедливост" да постави полските съдилища и медии под правителствен контрол.

И двете страни искат да се запази щедрото европейско финансиране за селското стопанство, но имат остри различия по въпроси като миграцията и климата.

Макрон: Брекзит е сигнал за тревога, който трябва да бъде чут

Политически експерти обаче смятат, че Макрон е склонен да изгради нови съюзи в Европа на фона на напреженията с Германия.

Франция и Германия имаха разногласия за амбициозните планове на Макрон за реформи в ЕС.

"Париж търси друг партньор, с когото да работи за бъдещето на Европа. Берлин не съдейства", каза Михал Барановски, директор на политическия мозъчен тръст "Германски фонд Маршал" във Варшава.