Макрон Ердоган
Макрон Ердоган / БГНЕС
Президентът на Франция Еманюел Макрон обвини днес турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че е нарушил обещанието, дадено на международната конференция за Либия в Берлин, след като турски военни кораби и сирийски бойци са пристигнали в Либия, предаде Ройтерс.

Искам да изразя моето безпокойство във връзка с поведението на Турция в момента, което е в пълно противоречие с ангажимента, който президентът Ердоган пое на Берлинската конференция, каза Макрон на пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Берлин събира световни лидери заради кризата в Либия


Преди седмица Обединените арабски емирства, Египет и Русия, които подкрепят либийския командир Халифа Хафтар, и Турция, която подкрепя правителството в Триполи, се договориха с представители на западни държави в Берлин да настояват за трайно примирие в северноафриканската страна и спазване на оръжейното ембарго.
 


Но, оттогава насам сраженията се засилиха, като Либийската национална армия на Халифа Хафтар опитва да отвори нов фронт, насочвайки силите си към град Мисрата в западната част на страната.

Снимки в социални медии, които обаче не са проверени за достоверност, показват днес турски военни кораби край бреговете на Либия.

Затвориха летището в Триполи за пореден път заради ракетен обстрел

Макрон потвърди присъствието на турските кораби и обвини Анкара, че нарушава либийския суверенитет и застрашава европейската и западноафриканската сигурност.

Видяхме пред последните дни турски военни кораби, придружени от сирийски наемници, да пристигат на либийска земя. Това е категорично и сериозно нарушение на онова, което бе договорено в Берлин. Това е нарушено обещание, каза Макрон.

Без да ги назовава, ООН посочи на 25 януари, че няколко държави, които подкрепят противниковите лагери в Либия, са нарушили оръжейното ембарго в периода след Берлинската конференция. ООН посочи, че товарни самолети, пълни с модерни оръжия, бронирани автомобили, съветници и бойци, са пристигнали на летища в източна и западна Либия, което създава риск от подновяване на сраженията.

Турският външен министър призова Русия да спре атаките на сирийския режим

Макрон не спомена за нарушения от други страни, освен от Турция.

Париж е бил обвиняван в миналото в оказване на политическа подкрепа на Хафтар чрез предоставяне на военна помощ за борба с ислямистки групировки. Франция отрича да подкрепя Хафтар.
БТА