Македонци ще прекарат трета нощ на открито в страх от земетресение
Македонци ще прекарат трета нощ на открито в страх от земетресение / снимка: БГНЕС
Македонци ще прекарат трета нощ на открито в страх от земетресение
19834
Македонци ще прекарат трета нощ на открито в страх от земетресение
  • Македонци ще прекарат трета нощ на открито в страх от земетресение

Земетресенията в Македония продължават. Две от тях бяха усетени и у нас. Единият трус днес бе в 10.59 ч. с магнитуд около 4 по скалата Рихтер, а вторият - в 12.38 с магнитуд около 3.7 по Рихтер, с епицентър на около 160 километра в югозападна посока от София, извън територията на България. Те бяха усетени най-силно у нас в община Петрич.

Серията земни трусове, която започна преди два дни в град Валандово в Македония, днес достигна цифрата 300. Както съобщиха то сеизмичната служба в Скопие, от тях 60 са били почувствани, като най-силни са били два от трусовете снощи.

Най-засегнати са районите в югоизточната част на Македония, около Валандово, Струмица, Гевгели и Богданци, където днес на посещение бяха президентът Георги Иванов, родом от Валандово, заедно с няколко министри. Правителството обяви, че най-засегнатите от земетресенията семейства ще получат парична помощ в размер на две средни заплати. Експерти от Центъра за управление на кризи продължават да преценяват размера на щетите, но досега са констатирали само пукнатини и паднали мазилки, предимно на по-стари сгради или стопански постройки.

Няма ранени или жертви, но страхът и паниката сред хората продължават да са големи. Някои от тях имат намерение предстоящата нощ, трета поред, да прекарат на открито или в колите си. С цел да успокои жителите на района, пък и на цяла Македония, днес в Скопие д-р Вера Чейковска от Сеизмичната служба съобщи, че става дума за сеизмична активност, която не е нова, има средна сила и в района на Валандово се проявява периодично на всеки 10-20 години. Чейковска заяви още, че със серията трусове се освобождава акумулираната сеизмична енергия, поради което голямо катастрофално земетресение не би трябвало да се очаква.