/ gettyimages
Носителката на Нобеловата награда за литература за 2020 г., американската поетеса Луиз Глук стана първият лауреат на награда за тази година, който получи медала и диплома си, съобщи ТАСС.

Нобелови лауреати жени, променили света

Те бяха връчени на Глук в градината на дома й в Кембридж, щата Масачузетс на скромна церемония. Лекцията на Луиз Глук бе организирана онлайн заради пандемията. Шведската академия отличи авторката, която е родена в Ню Йорк и преподава в Йейл, за "безпогрешния поетичен глас, който със строга красота прави индивидуалното съществуване универсално".

Пандемията от новия коронавирус промени седмицата на нобеловите лауреати, в която традиционно се връчват нобеловите награди и се честват носителите им. Част от традиционните събития бяха отменени, а други ще се проведат онлайн.

И останалите лауреати в областите медицина, физика, химия, мир и икономика ще получат дипломите и медалите в родните си страни в следващите дни. Някои ще бъдат почетени в домовете си, като Глук, а други - в резиденциите на шведски дипломати или в научни институти.

Любопитни факти за Нобеловите награди за литература

Първата публична церемония ще е тази вечер в резиденцията на шведския посланик в Берлин. Там медала си ще получи французойката Еманюел Шарпантие, която бе удостоена с
Нобеловата награда за химия заедно с американката Дженифър Даудна за разработване на метод за редактиране на генома с генните ножици CRISPR /Cas9 (КРИСПР/Кас9). Шарпантие живее в Берлин.

Видеозаписи от връчването на наградите ще бъдат включени в предаване, което ще се излъчи в четвъртък от кметството на Стокхолм. 
БТА