Лондон ще се бори за граничен контрол и свободен пазар в преговорите с Брюксел
Лондон ще се бори за граничен контрол и свободен пазар в преговорите с Брюксел / Guliver/Getty Images

Великобритания ще се опита да установи собствен контрол върху четири основни сфери по време на преговорите с Брюксел по напускането на съюза. Това заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън в интервю за телевизия „Скай нюз“.

След Брекзит: Гражданите на ЕС ще могат да останат във Великобритания

„Ще ви дам ясна дефиниция за това, което трябва да постигнем във вид на списък от четири пункта - контрол върху границите, контрол върху парите, контрол върху законодателството и възможност за постигане на споразумение за свободна търговия“, заяви Джонсън.

По думите му той „няма съмнения“, че Лондон може да постигне тези свои цели, като това ще е от полза не само за кралството, но и за цяла Европа.

В същото време Джон не изключи и възможността за постигане на вариант, при който Лондон осъществява плащания към бюджета на ЕС, в замяна на което запазва достъпа на британски компании до единния пазар.

Великобритания ще търси максимално възможния достъп до пазара на ЕС след Брекзита

Миналата седмица се появиха съобщения, че Великобритания ще обмисли възможността да плаща, за да продължи да има достъп до единния европейски пазар, след като напусне ЕС, съобщи източник от правителството.

В същото време правителството вече обяви, че смята официално да уведоми за намерението си да излезе от общността до края на март, откогато ще започне да тече двугодишният преговорен период.

Източник: БГНЕС