Борис Джонсън: Излизаме от ЕС, за да си върнем контрола
Борис Джонсън: Излизаме от ЕС, за да си върнем контрола / БГНЕС

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че смисълът на планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз е в това тя да поеме в свои ръце контрола над имиграцията в страната, предаде Ройтерс.

Борис Джонсън: Брекзит не е развод, а предпоставка за нови отношения между Великобритания и ЕС

Говорейки в лобито на хотел в Рим, който е домакин на конференция, организирана от италианското външно министерство, Джонсън каза, че е заявил това пред група европейски посланици. Според него "имиграцията имала и много положителни аспекти за Великобритания, но вече е изляза от контрол и сега Лондон трябва да си върне този контрол върху нея".

Телевизия "Скай нюз" цитира и други негови думи, според които той лично бил за това да има свободно движение на хора в рамките на ЕС.

Борис Джонсън: Оставаме ангажирана европейска сила и след Брекзит

Ройтерс припомня изявление на премиерката на Обединеното кралство Тереза Мей, че посланието, което британският народ е отправил с референдума през юни, е, че свободното движение на хора от ЕС не може да остане непроменено.

Когато Джонсън се качвал на асансьора в хотела, журналисти го попитали дали той подкрепя свободното движение на хора. Вратата вече се затваряла, но той успял да извика: "Излизаме от ЕС, за да си върнем контрола".

Източник: БТА