Борис Джонсън: Брекзит не е развод, а предпоставка за нови отношения между Великобритания и ЕС
Борис Джонсън: Брекзит не е развод, а предпоставка за нови отношения между Великобритания и ЕС / Guliver/Getty Images

Британският външен министър Борис Джонсън опита да разсее страховете, че Великобритания върви към грозен развод с Европейския съюз и вместо това представи Брекзит като възможност за нова връзка, съобщи Ройтерс.

След Брекзит: Гражданите на ЕС ще могат да останат във Великобритания

"Мисля, че е важно да придадем нова форма на цялото говорене и да спрем да мислим за грозен развод. Няма да стане така, това ще бъде основа за ново европейско партньорство между ЕС и Великобритания", каза днес той пред комисията по външни работи на британския парламент.

"Мисля, че ще има сделка. Ако не може да бъде постигната в срок от две години, има механизми за удължаване на периода на преговорите. Но не мисля, че ще е необходимо, смятам, че можем да се справим", каза министърът на външните работи.

Според него ЕС няма икономическа изгода да наказва британския финансов сектор в случай на Брекзит. Терминът "единен пазар" става все по безполезен, каза Джонсън и изрази надежда Лондон да договори сделка с по-висока стойност от сегашните търговски отношения с останалите страни членки.

Мей: Великобритания ще търси максимално възможния достъп до пазара на ЕС след Брекзита

Целта на Великобритания след излизането от ЕС е да намали имиграцията и да затегне граничния контрол. Това обаче няма да се отнася за способни работници от цял свят, каза външният министър.

Източник: БТА