Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и американският президент Доналд Тръмп
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и американският президент Доналд Тръмп / колаж: БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун смути много англоговорещи, само че този път не с амбициите си в ядрената програма на Пхенян. В отговор на войнствените предупреждения на американския президент Доналд Тръмп в първата му реч пред ООН във вторник, Ким нарече Тръмп "изкуфял старец", поне доколкото може да се съди по превода на държавната информационна агенция КЦТА, предаде Ройтерс.

Ким Чен-ун реагира на речта на Тръмп пред ООН

В текста се използва английската дума "dotard", чийто произход е от далечния 14 век и означава грохнал възрастен човек със старческо слабоумие.

Въпреки че Шекспир и Толкин я използват, думата почти не се чува в днешно време и изявлението на Ким предизвика в "Туитър" буря от въпроси към речника "Мериам-Уебстър" за нейното значение, а търсенията в "Гугъл" също се увеличиха.

Тръмп: САЩ ще унищожи напълно Северна Корея, ако не спре с ядрените провокации

"Мериам-Уебстър" отговори с туит, че думата значи "човек със старческо оглупяване", състояние или период на влошаване на уравновесеността и будността на ума при напредването на възрастта. Това стана най-популярният за деня туит с над 7400 споделяния и 13 000 харесвания.

Севернокорейски министър оприличи заплахите на Тръмп като „кучешки лай“

Думата бе спомената със или без хаштаг в социалната мрежа общо над 289 000 пъти.
БТА