Липсата на бърз транспорт сред причините за слабия ни бизнес с Черна гора
Липсата на бърз транспорт сред причините за слабия ни бизнес с Черна гора / netinfo

Липсата на бързи и ефективни транспортни връзки и недоброто познаване между бизнеса на България и Черна гора са сред основните причини за изоставането на икономическите отношения между двете държави. Това каза президентът Георги Първанов след среща с черногорския си колега Филип Вуянович.

Друга причина според президента Първанов е неактуализираната от години договорноправна база между България и Черна гора в сферата на икономиката. Празнота, която според българския държавен глава, ще бъде частично запълнена с подписването на Споразумение за икономическо сътрудничество между двете държави. А организираният в Подгорица бизнесфорум беше определен като път към стимулирането на преките контакти между фирмите от двете страни.

След срещата на "четири очи" с Филип Вуянович в старата черногорска столица Цетинье и разговорите на двете делегации Георги Първанов подчерта, че подкрепата на България за европейската интеграция на Черна гора няма да бъде декларативна. Тя ще се изрази в конкретни действия, за да може Черна гора да постигне голям експертен потенциал по пътя към ЕС, каза българският президенти.

Държавните глави на България и Черна гора коментираха и въпроса за Косово. Филип Вуянович посочи, че страната му никога не е предлагала решение на този въпрос и смята, че то трябва да се постигне чрез договор между Белград и Прищина с участието на международната общност и в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Договорът не е изключен, поради това, че процесът се пренесе в ООН, добави Вуянович.

Георги Първанов каза, че при взимането на окончателно решение трябва да се отчита интереса и оценките на съседните държави, доколкото проблема за Косово е проблем за перспективите на региона като цяло.