Лидерите от ЕС договориха промени в Шенгенското споразумение
Лидерите от ЕС договориха промени в Шенгенското споразумение / снимки: Reuters

Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз договориха промени в Шенгенското споразумение за свободно движение. Страните членки ще могат да възстановяват контрола по вътрешните граници, но само като най-крайна мярка, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че на фона на нарастващия натиск върху еврото заради проблемите с държавния дълг на Гърция, лидерите от ЕС са овладели една криза, която е заплашвала друг крайъгълен камък на европейския проект.

След като Италия, Франция и Дания предприеха през последните месеци стъпки, ограничаващи свободното движение в Шенгенското пространство, Европейският съвет одобри днес нови мерки за регулиране на зоната. ЕС трябва да цени този "огромен актив, който ние не можем да си позволим да изложим на риск заради национални интереси", подчерта германският канцлер Ангела Меркел.

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой уточни, че контрол по вътрешните граници може да бъде въвеждан "в наистина критична ситуация".

Лидерите от ЕС дадоха съгласието си за разширяване на пълномощията на агенцията за контрол на външните граница на съюза Фронтекс, която по-конкретно ще може да изпраща офицери за свръзка в определени страни, допълни Ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Лидерите от ЕС договориха промени в Шенгенското споразумение
netinfo

Европейските лидери поискаха от Европейската комисия да изготви проект на промените в Шенгенското законодателство до септември, допълва ДПА. Лидерите на 27-те се съгласиха, че за разлика от съществуващата шенгенска система, която позволи на Италия и Франция да действат едностранно заради кризата с африканските мигранти, бъдещите стъпки ще бъдат взимани по координиран начин.

Европейската комисия ще определя кои ще бъдат извънредните обстоятелства, при които ще се въвежда отново граничният контрол, предаде БТА. Самото решение за възобновяване на проверките обаче ще се взима от националните власти, поясни френският президент Никола Саркози, цитиран от ДПА.

Сега проверките могат да се възобновяват за период до 30 дни в случай на заплахи за националната сигурност. Тази възможност се използваше по време на срещите на върха и големите спортни прояви, припомня ДПА. Дания обаче предизвика полемика с плановете си да приложи мярката, за да се справи със заплахата от страна на чужди престъпници.

Съгласно планираните промени страните, чиито граници могат да се окажат затворени и проверките по тях възобновени, първо ще получат помощ и средства от Фронтекс, допълва ДПА. Заради икономическата криза, подклаждаща враждебното отношение към мигрантите, европейските правителства възприеха все по-твърда позиция по шенгенската тема. Те оставиха България и Румъния извън Шенгенската зона, въпреки че признаха, че двете страни са изпълнили техническите условия за членство, отбелязва ДПА.

Лидерите от ЕС договориха промени в Шенгенското споразумение
netinfo

Председателят на ЕК Жозе Барозу призна, че през последните месеци е имало напрежение относно шенгенския въпрос и че са се появили изкушения за отстъпление от основния принцип на свободата на движение на хората. Той обаче подчерта, че решенията на Европейския съвет за промени в Шенгенското законодателство не излагат на риск тази свобода, допълва ДПА.

Европейски дипломати твърдят, че Полша и други източноевропейски страни, които са сред новите членове на Шенгенската зона, са оглавили решителната атака срещу онези страни, които са се опитвали да се върнат към старото положение отпреди Шенген, съобщава ДПА.