/ БГНЕС
САЩ отказват да приемат многополюсния свят за реалност, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.

Обвинения към Тръмп: Използвал вулгарен израз на среща за имиграцията

"За нещастие, нашите американски колеги и техни съюзници продължават да искат да наложат възгледите си чрез диктати и ултиматуми. Те не искат да изслушат гледните точки на други центрове на световната политика", заяви Лавров на пресконференция в Москва за резултатите от дейността на руската дипломация през миналата година.

Лавров: САЩ да си кажат направо дали целят да унищожат Северна Корея

"Те използват множество методи, от разполагането на глобална система за противоракетна отбрана до едностранни санкции, екстратериториалност на собственото им законодателство и заплахите да решат всеки международен проблем по собствения си сценарий", добави външният министър.

Сергей Лавров
БГНЕС

Той подчерта, че 2017 г. е била сложна година с множество огнища на напрежение в различни части на света. Заплахите на Вашингтон сериозно влошиха ситуацията, подчерта Лавров, давайки за пример корейската криза.

Тръмп: САЩ ще унищожи напълно Северна Корея, ако не спре с ядрените провокации

Дипломацията на президента на САЩ Доналд Тръмп продължава линията на предшественика му Барак Обама, а в някои области оказва дори по-голям натиск, подчерта Лавров. Според него Вашингтон се опасява от равностойна конкуренция в няколко области, особено енергетиката и снабдяването на Европа с газ.

Руски зам.-министър: Свикнали сме с американската намеса

Руският външен министър предупреди още, че американските наземни комплекси за противоракетна отбрана "Иджис", които Япония реши да закупи, могат да бъдат използвани за офанзивни цели, защото системата им за изстрелване е с двойно предназначение. Русия изпитва съмнение към твърденията, че САЩ няма да участват в оперативния контрол на системата. Разполагането й ще хвърли сянка над отношенията между Москва и Токио, предупреди Лавров, цитиран от Ройтерс.

Сергей Лавров
БГНЕС

Миналият месец Япония реши да разположи на своя територия американските комплекси за противоракетна отбрана в отговор на нарастващата заплаха от ракетите на Северна Корея.

"Не ни е известен случай на земното кълбо, при който САЩ, след като са разположили свои въоръжения, да предадат контрола над тях на страната, на чиято територия се е случило това. Силно се съмнявам, че ще направят изключение в този случай", подчерта Лавров, цитиран от ТАСС.

Пентагонът ще вложи още 440 млн. долара в противоракетната отбрана на САЩ

Москва е готова да започне диалог с Вашингтон за противоракетната отбрана, добави руският външен министър. Въпреки уверенията на САЩ, че тя не е насочена срещу Русия, "има множество доказателства, че това не е така", подчерта той.
 
БТА