Кърваво нападение в Ница навръх националния празник на Франция
88500
Кърваво нападение в Ница навръх националния празник на Франция
Кърваво нападение в Ница навръх националния празник на Франция
  • Кърваво нападение в Ница навръх националния празник на Франция
  • Кърваво нападение в Ница навръх националния празник на Франция

Кървав атентат разтърси Франция навръх националния празник на страната. 84 души, сред които 10 деца, загинаха и над 200 бяха ранени, от които 52 са в критично състояние, при атаката във френския курорт Ница.

Камион, пълен с оръжие се вряза множеството хора по време на фойерверките по случай отбелязването на Деня на Бастилията - френският национален празник.

Камион се вряза в тълпа от хора в Ница, жертвите са десетки (ВИДЕО)

В града е въведен специален план за действие, предвиден за ситуации, когато има множество жертви. Френският президент Франсоа Оланд определи случилото се като терористичен акт. Той разпореди 10 хиляди военни да оказват подкрепа на полицията и жандармерията. Извънредното положение в страната, обявено след атаките в Париж, се удължава с още три месеца. Към момента няма данни за пострадали или ранени български граждани при инцидента в Ница.

Кирил Георгиев от Ница: Не съм ранен при атентата, всичко е наред

Видеокадри в социалните мрежи показват как хората по крайбрежната улица на Ница, известна като „Английската алея" бягат в паника.Очевидци разказват, че шофьорът на камиона е карал на зиг-заг, за да може да прегази колкото може повече хора. Той е успял да измине близо 2 км със скорост от около 50 км/ч. Други твърдят, че родители са хвърляли децата си през загражденията, за да не бъдат блъснати от камиона или прегазени от уплашените хора, тичащи по булеварда.

Кой е извършителят на атентата в Ница?

Прокурорът на Ница Жан-Мишел Претре потвърди, че камионът е карал в продължение на два километра през хората, гледащи зарята. Имало е и престрелка, като нападателят е застрелян от полицията.

От кадрите в близък план на камиона се вижда, че предното стъкло е надупчено от поне 30 куршума, изстреляни срещу шофьора.

Моторист се е опитал да спре атентатора. На любителски клип се вижда как мъжът кара успоредно на камиона и когато стига кабината се хвърля до мястото на водача.

Вижте видеото и подробности тук

Той се е сборичкал с атентатора, който обаче опира пистолет в главата му. Произвежда няколко изстрела, но не успява да рани мотоциклетиста. Веднага след това водачът на камиона е застрелян от властите.

Според областния управител на Ница Ерик Киоти мъжът, хвърлил се върху кабината на камиона, за да го спре е полицай.

„Виждах паниката по лицата на хората - на тези, които са родени и живеят в Ница, и на туристите, които са дошли тук, за да изкарат една приятна почивка. Но за съжаление се случи това... всички тичаха в различни посоки. Няма и да забравя изражението на полицая. Той е един слаб човек. Хвърлил се просто така...като луд , за да спре камиона. Никога няма да забравя ужаса, който беше изписан на лицето му", разказва Ерик Киоти.

Египтянинът Надер Ел Шафей разказа пред Би Би Си, че е започнал да маха и вика на шофьора, за да спре и че се е опитвал да му каже, че под камиона има прегазени хора, които вече може би са мъртви. Водачът обаче не е обърнал внимание на никого.

Тридневен траур във Франция след нападението в Ница

„Тогава видях, че той извади нещо приличащо на телефон и си помислих, че ще звънне на линейка, но той вдигна пистолет и започна да стреля по полицаите. Когато полицаите приближиха, видяха, че нещо се случва, че нещо не е наред и започнаха да крещят по атентатора, но той не отстъпи. Тогава видяха, че той изважда пистолет. Те знаеха, че ще последва стрелба и веднага го застреляха - нито изчакаха да преговарят, нито нищо, просто откриха огън", обясни Надер Ел Шафей.

„В града е въведен специален план за действие, предвиден за ситуации, когато има множество жертви", заяви гворителят на вътрешното министерство на Франция Пиер Анри Бранде. Той обясни, че не е имало заложническа ситуация, както и че в града се провежда спецоперация след атентата.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че атаката е с неоспорим терористичен характер. Ужасени сме от това което се случи в Ница, след атаките от януари и ноември 2015 г. Той съобщи, че 10 000 военни ще помогнат за сигурността в страната. Те ще оказват подкрепа на полицията и жандармерията.

Франсоа Оланд: Около 50 души се борят за живота си след нападението в Ница

Извънредното положение в страната се удължава с още три месеца. То бе въведено през ноември след терористичните атаки в Париж и трябваше да бъде вдигнато на 26 юли.

В страната бе обявен национален траур от 16 до 18 юли.

Към момента няма информация за загинали и ранени българи при атентата в Ница. Това потвърдиха от Външно министерство, както и българи, които са там. В Ница живеят и работят около 5-6 хиляди българи.

Ден преди атентата бившият кмет на Ница Кристиян Естроси е изпратил писмо до президента на Франция, в което апелира за по-голяма сигурност за полицията, както и да им бъде осигурена по-адекватна техника за действие. В писмото си Естроси посочва още, че трябва незабавно да бъде задействат "голям авариен план за защита на нашите полицията".