/ БТА
Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба на границата между Украйна и Полша, предадоха световните агенции. Срещата е израз на подкрепа от страна на САЩ към Украйна в десетия ден от руската инвазия в тази страна.

"Надявам се, че украинският народ ще може да види в това една ясна демонстрация, че ние имаме приятели, които буквално са застанали до нас", заяви Кулеба след срещата с Блинкън на граничния пропускателен пункт "Корчова-Краковец".

Блинкен и Кулеба
БТА

По време на срещата Кулеба е заявил на Блинкън, че неговата страна има нужда от изтребители и от системи за противовъздушна отбрана и е определил като знак на слабост отказа на НАТО да обособи зона забранена за полети над Украйна. "За никого не е тайна, че нашето най-силно искане касае изтребителите, щурмовите самолети и системите за противовъздушна отбрана", е казал Кулеба на Блинкън.

По-рано Блинкън посети център за прием на бежанци от Украйна, разположен от полските власти в бивш търговски център в Корчова, близо до границата с Украйна. Там подслон са намерили около 3000 души, предаде Асошиейтед  прес. Там държавният секретар изслуша разказите на майки и деца, които описаха колко опасно е било пътуването им до границата и колко драстично се е променил животът им от руската инвазия в Украйна.

Блинкен и Кулеба
БТА

По време на визитата си Блинкън обяви, че Вашингтон се готви да деблокира 2,75 милиарда долара допълнително, за да окаже подкрепа на хората, бягащи от Украйна и на страните, които ги приемат, за да се справят те с хуманитарната криза, предаде Франс прес.

БТА