/ iStock/Getty Images
Куба започна да ваксинира 150 000 здравни работници със своята ваксина срещу новия коронавирус, Соберана 2, и 48 000 доброволци с друга ваксина - Абдала, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Куба търси доброволци за изпитанията на втората си ваксина срещу COVID-19

Тези две ваксини са в трета фаза на разработване, последната преди одобряването от регулаторните органи. Кубинският регулаторен орган за лекарствата одобри клинични тестове със Соберана 2 със 150 000 доброволци за установяване на преките и косвени въздействия на ваксинацията върху групите от населението, за които има риск от заразяване, заболяване и разпространяване на епидемията, съобщи в Туитър здравното министерство.

Държавната фармацевтична фирма БиоКубаФарма уточни, че тези доброволци са част от групата на здравните работници. Клиничните тестове от трета фаза на Соберана 2 започнаха на 4 март с група от 44 000 доброволци.

Ако някоя от тези две ваксини бъде одобрена, тя ще е първата ваксина срещу коронавирус, която е създадена и произведена в Латинска Америка. Куба е под американско ембарго от 1982 г. През 80-те години тя започна да разработва свои ваксини и днес близо 80 процента от ваксините в имунизационната й програма са местно производство, отбелязва АФП.

Куба започна да произвежда втора собствена ваксина срещу коронавируса

Страната работи по четири ваксини срещу новия коронавирус: Мамбиса (в първа фаза), Соберана 1 (във втора фаза), Соберана 2 и Абдала (които са в трета фаза), както и върху пета ваксина - Соберана + за хора, които се възстановяват от коронавируса.

Страната с население 11,2 милиона души е останала сравнително незасегната от новия коронавирус с 67 476 случая на заразяване, в това число 397 починали. По данни на здравното министерство, Куба има най-високото равнище на възстановяване на пациенти от коронавирус на американския континент с 94,2 процента оздравели към 20 март.
БТА