/ iStock/Getty Images
Комунистическа Куба съобщи късно снощи, че е подписала споразумение с Иран за трансфер на технология за най-напредналата си разработка на ваксина срещу коронавирус и за провеждането на последния етап от клиничните тестове с инжектиране на хора в Ислямската република, предаде Ройтерс.

Двете страни са обект на строги санкции на САЩ, които не включват лекарствата, но често отблъскват чуждестранните фармацевтични компании да търгуват с тях, така че те се стремят да разчитат на себе си. Освен това и двете страни нямат пари.

Куба започва имунизация със своя ваксина

Иран започна да тества върху хора първата си собствена ваксина срещу коронавируса, кандидатстваща за одобрение, докато в Куба има четири разработки, които в момента се изпробват върху хора.

Една от най-напредналите й кандидат ваксини, Соберана 2 (Soberana 2), е приключила втората фаза на изпитания, започнала на 22 декември, и ще бъде тествана върху около 150 000 души в Хавана.

Карибската държава обаче ще трябва да проведе повече тестове върху хора в чужбина, тъй като няма висок процент на заболеваемост поради успешните действия срещу заразата, посочиха представители на властите. В същото време Иран е най-тежко засегнатата страна в Близкия изток.

Кубинският институт за разработка на ваксини Финлай съобщи снощи, че е подписал споразумение с иранския институт Пастьор за сътрудничество при тестването на Соберана 2.

Така според него синергията ще помогне на двете страни да напреднат по-бързо. Говорител на иранското министерство на здравеопазването, цитиран от ирански медии посочи, че ще бъдат привлечени 50 000 доброволци за тестването на трета фаза на клиничните тестове.

Тестовете върху хора в страната са предварително обусловени от трансфера на технология и съвместно производство.
БТА