/ iStock/Getty Images
Куба започва ваксинационна кампания със собствена ваксина срещу Covid-19, съобщават "Фигаро" и АФП. Ваксинирането на кубинците ще стартира още в първите дни на януари 2021 г., съобщи висш здравен служител на "острова на свободата".

По думите на Висенте Верес Бенкомо, директор на Института Finlay (IFV), специализиран в научните изследвания и производство на ваксини, социалистическата държава ще има капацитета да „ваксинира кубинското население срещу вируса SARS-CoV-2 през първата половина на 2021 г." Изявлението по време на посещение на кубинския президент Мигел Диас-Канел в института, където се разработват две кандидат-ваксини срещу Covid-19: Soberana01 y Soberna02.

Според учения от социалистическата държава 1000 доброволци ще участват в тестовете на различни формули Soberana02, след това ще започне фаза 3 с участието на 150 000 доброволци в Хавана. В същото време се водят преговори за прилагане на изпитвания фаза 3 на ваксината и в други страни, поради ниското разпространение на Covid-19 сред кубинското население, каза Верес.

Още две ваксини срещу Covid-19, наречени Mambisa и Abdala, се разработват в Куба от Центъра за генетично и биотехнологично инженерство.

Досега Куба, която има 11,2 милиона жители, държи епидемията под контрол, като официално са регистрирани 11 434 случая и 143 смъртни случая, според последните официални данни от 27 декември.

Превод и редакция: Dariknews