/ Gulliver/Getty Images
Британската кралица Елизабет Втора скъса с традицията и на церемонията за откриването на новата сесия на парламента днес беше с по-лека корона вместо с по-тежката, носена от нея преди това на същото събитие 64 пъти, предаде ДПА.

Кралица Елизабет II в парламента: Брекзит на 31 октомври е приоритет за правителството (СНИМКИ)

Имперската държавна корона, инкрустирана с близо 3000 диаманта, бе поставена на маса близо до трона, от който тя произнесе тронното си слово за представяне програмата на правителството на премиера Борис Джонсън за новата сесия.

Gulliver/Getty Images

Великобритания ще спре свободното движение на граждани от ЕС през 2021 г.

Докато четеше словото от трона в присъствието на големия си син и престолонаследник, 70-годишния принц Чарлз, 93-годишната кралица носеше по-лека диамантена корона, известна още като короната на Джордж Четвърти.

Gulliver/Getty Images

Кралицата преди това е носила тази корона на път за официалните церемонии за откриване на сесиите на парламента и на много други официални събития.

Ролите на Меган Маркъл, за които кралицата вероятно не знае (ВИДЕО)

Gulliver/Getty Images

В документален филм на Би Би Си от миналата година кралицата каза, че Имперската държавна корона, която тежи 1,3 кг, е "много тежка". Короната е направена за коронацията на баща й крал Джордж Шести през 1937 г. и е носена от кралицата на коронацията й, както и на 64 предишни откривания на нова сесия на парламента.

Gulliver/Getty Images

"Не можеш да поглеждаш надолу, докато четеш - трябва да повдигаш речта", добавя кралицата във филма.

Кралица Елизабет ІІ лично сервирала чай на работник в Бъкингамския дворец

Имперската държавна корона е с 2868 диаманта, плюс сапфири, изумруди и стотици перли. Носената от нея днес по-лека корона, правена за коронацията на крал Джордж Четвърти през 1821 г., е само със 1333 диаманта.
БТА