Семейство Тоточеви
Семейство Тоточеви / Личен архив
Ангел, Ивета, Христо и Марио Тоточеви заминават за Великобритания преди малко повече от 7 години. Създават компанията EasySkinz през 2014 година и само за няколко години успяват да я превърнат в супер успешна. Така се стига и до най-престижната награда за бизнес на Острова - The Queen’s Awards for Enterprise 2019 в категория International Trade (Международна търговия). Компанията се занимава с дизайн, разработка и производство на скинове (специален самозалепващ материал, с който се облича устройството).

Спечеленото отличие представлява кралски печат, символ на одобрението за най-забележителните фирми в Обединеното кралство. Нейно Величество Кралица Елизабет II одобрява победителите лично, по препоръка на министър-председателя Тереза Мей.

Ангел и Ивета Тоточеви се преместват във Великобритания през 2011 година след 25-годишен опит в рекламния бизнес у нас. Към тях се присъединява по-големият им син Христо, след като се дипломира в СУ “Св. Климент Охридски” със специалност "Връзки с обществеността". По-малкият им син - Марио, паралелно с работата си в компанията, се обучава в кампуса CEMAST (център за постижения в инженерството, производството и обучението за напреднали) към Fareham College (Феръм Колидж), специалност Моторспорт.

Личен архив

В специално интервю за DarikNews.bg ви представяме Христо Тоточев - 28-годишният син и маркетингов директор на компанията
 
Поздравления за наградата! Да започнем обаче от пътя ви, докато стигнете до нея – от колко години сте във Великобритания и кога създадохте фирмата си?

Във Великобританя пристигнахме преди малко повече от 7 години. Имахме опит в производството на външна реклама от България. Занимавахме се почти 25 години в този бранш и материята ни беше напълно позната. Преди 4 години създадохме компанията с много ентусиазъм и хъс. Разпределихме отговорностите в семейството, според това кой е по-добър в сферата си. С общата цел, която имахме и с доверието един към друг, нещата се случваха по-бързо и по-лесно.
 

Как се стигна до престижната награда? Къде ви намери новината за нея?

Документите за кандидатстване за престижната награда бяха изпратени през септември 2018. Близо 6 месеца фирмата ни беше проучвана в дълбочина от всички институции на Острова, за да са сигурни, че компанията е кристално чиста и няма да опетни името на Нейно величество. Имахме основание да вярваме в спечелването й, защото отговаряхме на всички изисквания, но когато поздравителното писмо дойде, със сигурност беше като гръм от ясно небе. Беше силно емоционален момент, който ни показа, че безкрайните безсънни нощи са имали смисъл.
 
Кога и от кого ще ви бъде връчено отличието?

Наградата ще бъде връчена от кралски пратеник ( Лорд лейтенант ) представител на кралицата за областта, в която сме базирани. Представлява кристална купа и свитък, собственоръчно подписан от Нейно величество Кралица Елизабет ll. Наградата не е материална и няма парична стойност. Тя е признание, гордост и престиж. През следващите 5 години ще можем да ползваме емблемата на престижните награди, неотлъчно във всичките ни рекламни стратегии и материали. Все още очакваме да ни бъде казана датата за събитието, но със сигурност ще е съвсем скоро. Ще се съберем на кукетно парти в нашата база и ще поканим приятели, колеги и хора, свързани с бизнеса ни, за да го отпразнуваме заедно.

Личен архив

Поканени сте на кралски прием в Бъкингамския дворец, на който домакин ще бъде принц Чарлз. Има ли вълнения около предстоящото посещение там?

На 11-ти юни, двама представители на EasySkinz, са поканени на кралски прием в Бъкингамския дворец. Домакин ще бъде принц Чарлз, който лично ще се срещне с всички гости. Ще присъстват други членове на кралското семейство, видни представители на бизнеса, посланници и представители на парламента. Вълнението е неописуемо, тъй като малцина са имали щастието да се докоснат до подобно събитие.

Личен архив

Как се преуспява като емигрант в чужда страна? Какви са трудностите, през които вие лично преминахте?

Успехът според нас не е географско понятие. Той може да се случи във всяка една точка по света. Ако имаш добра идея, вярваш в мечтите си и работиш неуморно, вероятността да те застигне е огромна. Минахме през трудности, имахме безсънни нощи, но като цяло не сме се сблъсквали с големи бариери и пречки.
 
Извън бизнеса – как обичате да си прекарвате семейно времето? Имате ли хобита? Какви са другите ви интереси?

Извън работата, обожаваме да пътуваме. Марио, който е на 18 години, се интересува от спортни автомобили, аз от фотография и четене на биографични книги, майка ми Ивета също е пристрастена да чете, а баща ми Ангел рисува и конструира роботизирани машинки като хоби.
 

Обичате ли да се прибирате в България и често ли ви се отдава възможност?

Обожаваме да се прибираме в България. В началото го правехме само през лятото, но напоследък се прибираме няколко пъти в годината, дори без повод. Каквото и да казват хората, където и да ни отнесе вятърът, колкото и успехи да пожънем, домът си остава един, и той за нас е България.

Наградите the Queen’s Awards for Enterprise се провеждат ежегодно от 1965 година насам. Те отбелязват успеха на вълнуващи и иновативни компании, които са водещи в пионерските продукти или услуги, като в същото време осигуряват впечатляващи програми за социална мобилност или демонстрират своята ангажираност към устойчиво развитие